Prezi of PowerPoint gebruiken voor je presentatie?

Een veelgestelde vraag aan De Presentatie Architect is: “Gebruik ik Prezi of PowerPoint voor mijn presentatie?”

Een vraag die zich niet zo makkelijk laat beantwoorden. Of toch wel… het hangt ervan af.

Voor wie niet bekend is met Prezi, Prezi is een online tool (in the cloud) waarmee presentaties gemaakt kunnen worden die – op het eerste gezicht – als dynamisch worden ervaren. Een groot canvas ligt voor je waarop je de inhoud van je presentatie neerzet. De Zooming User Interface is duidelijk anders dan bij PowerPoint. Het maakt het mogelijk in te zoomen, of juist uit te zoomen, bij je verhaal (meer of minder details). Vergelijk het met Google Maps waar je in kunt zoomen op de kaart, of uit kunt zoomen. In plaats van dat je van dia naar dia gaat, zoom (vlieg?) je met Prezi van video naar tekst, van tekst naar een plaatje en dan naar een grafiek, en zo verder.

Motion Sickness by Prezi

In basis zijn Prezi en Powerpoint beide hulpmiddelen. Een belangrijk verschil zijn de zoom effecten van Prezi. Als we vragen waarom iemand voor Prezi kiest, dan zijn de antwoorden vaak: “het is anders”, “ziet er niet uit als PowerPoint”, “het is flashy”. Juist de zoomfunctie onderscheidt Prezi van PowerPoint en dat is zowel de kracht als de zwakte. PowerPoint goed gebruikt, staat als een huis. Prezi goed gebruikt, staat als een huis. Je kent misschien de uitdrukking “Death By PowerPoint”, voor Prezi presentaties bestaat inmiddels de uitdrukking “Motion Sickness by Prezi”. De zoom effecten van Prezi kunnen je teveel worden (en helaas gebeurt dit heel vaak).

Het gaat om je verhaal en contact maken met je publiek

Alle software ten spijt: het gaat om je verhaal en contact maken met je publiek.

Wie is je publiek, wat is je boodschap, wat wil je dat de ander gaat doen? Wat vertel je, wat laat je zien? Hoe vertel je het, hoe laat je het zien? (aha… hier komen eventueel Prezi en PowerPoint in beeld – of een flipover, of een combinatie??) Start het voorbereiden van je presentatie niet achter de computer, maar op papier. Daar worden je presentaties altijd beter van.

Wij geven met plezier zowel presentaties in PowerPoint als Prezi vorm. De meerderheid (dit is een understatement) van de presentaties worden gemaakt in PowerPoint. PowerPoint hoeft er niet als PowerPoint uit te zien. PowerPoint is voor de meeste presentaties het meest geschikt (zowel lineair als non-lineair). We sluiten Prezi niet uit (er zijn situaties waarin Prezi goed werkt), maar hebben een voorkeur voor PowerPoint. Omdat met PowerPoint nagenoeg alles kan wat met Prezi ook kan, met daarbij véél meer mogelijkheden (en lagere kosten).  Onze relaties waarderen dat en zien dat het voor ze werkt.

Door Sander Reijn

"Zolang ik mij kan herinneren hebben presenteren en (later) PowerPoint altijd mijn interesse gehad. Het viel me hierbij op dat er veel goede ideeën sneuvelden door een matige presentatie en matige ideeën werden aangenomen door een goede (of in ieder geval betere) presentatie. Met een, volgens de mensen om mij heen, meer dan obsessieve interesse ben ik in de wereld van presenteren met PowerPoint gedoken. Hoe worden boodschappen verwerkt en onthouden? Wat werkt en wat niet? Ik leer elke dag. Ik krijg energie anderen te helpen bij het voorbereiden, maken en geven van presentaties. Dat ik dit mag doen voor uiteenlopende bedrijven, organisaties en individuen in Nederland en de rest van de wereld vind ik een voorrecht. Een presentatie zie ik als het moment van de waarheid. Dit moment zo optimaal mogelijk benutten is waar ik voor ga. Zodat presentaties niet alleen mooier, maar ook beter en effectiever worden. Het bewijs? Geloof mij niet, geloof je resultaten."