Een paar keer per week kom ik bij kleine -en grote bedrijven op bezoek. Bijvoorbeeld om kennis te maken, een inspirerende workshop te verzorgen of te werken aan een impactvolle corporate presentatie. Terugkijkend op de laatste tijd, valt het op dat de ideeën over het gebruik van Prezi aan het veranderen zijn. Althans zo lijkt het.

Representatief wil ik het niet noemen, opvallend wel: steeds meer gebruikers komen terug van het idee dat Prezi ze helpt een betere presentatie te geven. Vaak als alternatief voor PowerPoint. De zeeziek makende bewegingen van veel Prezi presentaties worden aangedragen als argument. Of het gebrek aan gebruiksgemak. Wat mij betreft geen sterke argumenten. Geef de software niet de schuld, kijk naar jezelf.

Een niet functionerende PowerPoint Presentatie oppakken en vervolgens neerzetten in Prezi, maakt de presentatie niet beter. Het hebben van een verhaal wel.

Het zijn klassieke stappen om te zetten: begin met je publiek, je boodschap en je verhaal. Als je dat op orde hebt, bepaal je welk medium je gebruikt om je publiek te raken. Dat kan PowerPoint/Keynote zijn, Prezi, je smartphone of tablet, de achterkant van een bierviltje, een combinatie of helemaal ‘niets’ – gewoon jezelf met je verhaal (noem dat maar niets…).

Is Prezi op zijn retour? Ik denk het niet. Is het denken over Prezi en presenteren in het bijzonder toe aan een volgende fase? Jazeker. Laat de software even links liggen en begin met een old school stuk papier en een pen. De kans is overigens groot dat je vervolgens met PowerPoint uitstekend uit de voeten kunt.