Wel of geen Prezi gebruiken in plaats van PowerPoint?

Een paar keer per week kom ik bij kleine -en grote bedrijven op bezoek. Bijvoorbeeld om kennis te maken, een inspirerende workshop te verzorgen of te werken aan een impactvolle corporate presentatie. Terugkijkend op de laatste tijd, valt het op dat de ideeën over het gebruik van Prezi aan het veranderen zijn. Althans zo lijkt het.

Representatief wil ik het niet noemen, opvallend wel: steeds meer gebruikers komen terug van het idee dat Prezi ze helpt een betere presentatie te geven. Vaak als alternatief voor PowerPoint. De zeeziek makende bewegingen van veel Prezi presentaties worden aangedragen als argument. Of het gebrek aan gebruiksgemak. Wat mij betreft geen sterke argumenten. Geef de software niet de schuld, kijk naar jezelf.

Een niet functionerende PowerPoint Presentatie oppakken en vervolgens neerzetten in Prezi, maakt de presentatie niet beter. Het hebben van een verhaal wel.

Het zijn klassieke stappen om te zetten: begin met je publiek, je boodschap en je verhaal. Als je dat op orde hebt, bepaal je welk medium je gebruikt om je publiek te raken. Dat kan PowerPoint/Keynote zijn, Prezi, je smartphone of tablet, de achterkant van een bierviltje, een combinatie of helemaal ‘niets’ – gewoon jezelf met je verhaal (noem dat maar niets…).

Is Prezi op zijn retour? Ik denk het niet. Is het denken over Prezi en presenteren in het bijzonder toe aan een volgende fase? Jazeker. Laat de software even links liggen en begin met een old school stuk papier en een pen. De kans is overigens groot dat je vervolgens met PowerPoint uitstekend uit de voeten kunt.

Door Sander Reijn

"Zolang ik mij kan herinneren hebben presenteren en (later) PowerPoint altijd mijn interesse gehad. Het viel me hierbij op dat er veel goede ideeën sneuvelden door een matige presentatie en matige ideeën werden aangenomen door een goede (of in ieder geval betere) presentatie. Met een, volgens de mensen om mij heen, meer dan obsessieve interesse ben ik in de wereld van presenteren met PowerPoint gedoken. Hoe worden boodschappen verwerkt en onthouden? Wat werkt en wat niet? Ik leer elke dag. Ik krijg energie anderen te helpen bij het voorbereiden, maken en geven van presentaties. Dat ik dit mag doen voor uiteenlopende bedrijven, organisaties en individuen in Nederland en de rest van de wereld vind ik een voorrecht. Een presentatie zie ik als het moment van de waarheid. Dit moment zo optimaal mogelijk benutten is waar ik voor ga. Zodat presentaties niet alleen mooier, maar ook beter en effectiever worden. Het bewijs? Geloof mij niet, geloof je resultaten."