De lengte van een presentatie

De gemiddelde aandachtsspanne van een volwassene is 20 minuten (TED talks zijn zelfs maximaal 18 minuten). Je moet er voor zorgen dat je verhaal in die 20 minuten de belangrijkste elementen bevat waarvan je wilt dat je gehoor het kan herinneren.

Je kunt de aandachtsspanne verlengen door je publiek tussendoor ‘rust’ te geven. Het vertellen van een verhaal, het laten zien van een video, het geven van een demonstratie. Het geeft de hersenen pauze, zonder dat je de aandacht kwijt raakt.

Door Sander Reijn

"Zolang ik mij kan herinneren hebben presenteren en (later) PowerPoint altijd mijn interesse gehad. Het viel me hierbij op dat er veel goede ideeën sneuvelden door een matige presentatie en matige ideeën werden aangenomen door een goede (of in ieder geval betere) presentatie. Met een, volgens de mensen om mij heen, meer dan obsessieve interesse ben ik in de wereld van presenteren met PowerPoint gedoken. Hoe worden boodschappen verwerkt en onthouden? Wat werkt en wat niet? Ik leer elke dag. Ik krijg energie anderen te helpen bij het voorbereiden, maken en geven van presentaties. Dat ik dit mag doen voor uiteenlopende bedrijven, organisaties en individuen in Nederland en de rest van de wereld vind ik een voorrecht. Een presentatie zie ik als het moment van de waarheid. Dit moment zo optimaal mogelijk benutten is waar ik voor ga. Zodat presentaties niet alleen mooier, maar ook beter en effectiever worden. Het bewijs? Geloof mij niet, geloof je resultaten."