Presentatie tip: De B toets of Z toets gebruiken in PowerPoint

Als je gebruik maakt van PowerPoint als hulpmiddel tijdens je presentatie, kan het verleidelijk zijn om het scherm continu ‘aan’ te laten staan. Dat doe je waarschijnlijk niet bewust. De meeste mensen weten niet dat je het scherm ook ‘uit’ kunt zetten. Dan bedoel ik niet het uitzetten van de beamer. Ik bedoel het op zwart zetten van je PowerPoint presentatie. Druk tijdens je presentatie op de Z-toets (als je een Nederlandse PowerPoint versie hebt) of op de B-toets (voor een Engelstalige versie). Het beeld wordt zwart. De magische kracht die hiervan uitgaat is dat je publiek weer op jou gericht is in plaats van het scherm. Dat geeft ruimte voor contact en rust. Probeer het eens.

Er is overigens ook een handige presenter van Logitech (Logitech R700) met een knopje op de afstandsbediening waarmee je het beeld op zwart kunt zetten.

Door Sander Reijn

"Zolang ik mij kan herinneren hebben presenteren en (later) PowerPoint altijd mijn interesse gehad. Het viel me hierbij op dat er veel goede ideeën sneuvelden door een matige presentatie en matige ideeën werden aangenomen door een goede (of in ieder geval betere) presentatie. Met een, volgens de mensen om mij heen, meer dan obsessieve interesse ben ik in de wereld van presenteren met PowerPoint gedoken. Hoe worden boodschappen verwerkt en onthouden? Wat werkt en wat niet? Ik leer elke dag. Ik krijg energie anderen te helpen bij het voorbereiden, maken en geven van presentaties. Dat ik dit mag doen voor uiteenlopende bedrijven, organisaties en individuen in Nederland en de rest van de wereld vind ik een voorrecht. Een presentatie zie ik als het moment van de waarheid. Dit moment zo optimaal mogelijk benutten is waar ik voor ga. Zodat presentaties niet alleen mooier, maar ook beter en effectiever worden. Het bewijs? Geloof mij niet, geloof je resultaten."